Warme dranken. Welke zijn oké?

De iets koudere dagen zijn gestart. Wanneer ik deze blog schrijf zijn we eind oktober 2022. Echt koud kunnen we het nog niet noemen maar ik dacht: "Misschien wordt het de komende maand wel iets kouder en dan komt deze blog zeker en vast van pas!". Tijdens koudere dagen merk ik dat ik minder behoefte heb om te drinken. Jij misschien ook?! Je hebt wel je vocht nodig. Warme dranken drinken moedigt vaak aan: ze warmen ons wat op (of geven ons toch dat gevoel) én maken het moment gezelliger. Maar zijn alle warme dranken wel oké? Hier som de drie bekendste warme dranken hieronder op voor jou.

Koffie

Eerst een woordje over cafeïne

Mmm.. een heerlijke kop koffie. Koffie is rijk aan cafeïne. Maar wat doet cafeïne juist met ons lichaam? Wel, cafeïne:

  • prikkelt je zenuwstelsel
  • vergroot je geestelijke activiteit
  • vermindert de slaperigheid
  • bevordert je spijsvertering, je bloedsomloop en de werking van je alvleesklier en je nieren

Bij een te grote hoeveelheid cafeïne zorgt het voor onrust, nervositeit en slapeloosheid. Dat wens je natuurlijk niet.

Hieronder zie je het cafeïnegehalte van koffie in vergelijking met een aantal andere voedingsmiddelen. 

Schermafbeelding 2022-10-27 om 10.20.33

Kies af en toe zeker eens voor cafeïnevrije koffie. De bonen die hiervoor gebruikt worden bevatten nog maar maximaal 0.1% cafeïne. Dit komt doordat de cafeïne, voor het branden van de bonen, er zoveel mogelijk uitgehaald worden.

Aanbeveling

Omdat er, toch wel veel, cafeïne aanwezig is in koffie drink je het best niet onbeperkt. Naast de cafeïne zitten er nog twee stoffen in koffiebonen, namelijk: cafestol en kahweol. Deze stoffen verhogen je cholesterol. Hoeveel van deze stoffen in je kopje koffie aanwezig zijn? Dat hangt af van de manier waarop jij je koffie zet. Als er gebruikt gemaakt wordt van een filter, dan blijven deze stoffen grotendeels achter in de filter. 

Of koffie gezond is? Wel; het is gezond op voorwaarde dat je er niet mee overdrijft. Af en toe een kopje koffie zou je zelfs beschermen tegen hart- en vaatziekten en diabetes. Probeer je wel aan de richtlijn te houden van maximum 4-5 kopjes koffie per dag (125 ml). Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Beperk het aantal kopjes dan tot maximum 1-2 per dag. Kinderen drinken best geen koffie. 

Schermafbeelding 2022-10-27 om 10.24.14
Is koffie vochtafdrijvend? 

Heb je wel eens het gevoel dat je na het drinken van een tas koffie sneller moet plassen? Dat kan! Koffie voorziet je lichaam, net zoals andere dranken, van vocht. Cafeïne in de koffie zorgt voor een stimulatie van de nieren waardoor vocht het lichaam sneller zal verlaten. Je zal dus niet meer moeten plassen, wel sneller. Je verlies dus niet meer vocht door het drinken van een kopje koffie. 


Een extraatje bij de koffie  

Een klontje suiker of wat slagroom in je koffie: het is verleidelijk, maar je doet het beter niet of toch niet altijd. Wist je dat één klontje suiker 20 kcal bevat? Dat kan op het einde van je dag toch wel al tellen als je vier tassen koffie dronk. Drink je koffie bij voorkeur zwart of met een scheutje magere of halfvolle melk. Wil je hem toch graag wat zoeter? Voeg er bij voorkeur zoetstof aan toe. 

Opgelet! De ene koffiepad is de andere niet!

Er bestaan wel tientallen soorten koffiepads: zachte, milde, sterke koffie,… Cappuccino, latté,… Wist je dat er koffiepads bestaan waarin meer dan alleen gemalen koffie zit? Kijk hieronder maar. Daar zie je dat de cappuccino pads hoofdzakelijk uit suiker bestaan.

Hoe kan je dit zien? Door naar de ingrediëntenlijst te kijken! Bij de cappuccino zie je dat deze start met ‘suiker’. Dat wil zeggen dat suiker het ingrediënt is dat er in de grootste hoeveelheid in aanwezig is. Nadien gehard kokosvet (dat hoofdzakelijk uit verzadigde, minder goede, vetten bestaat) en opnieuw suiker: glucosesiroop. Pas nadien, als vierde ingrediënt, komt instant koffie…

De klassieke koffiepads daarentegen bevatten uitsluitend gemalen koffie, zonder andere toevoegingen.

Schermafbeelding 2022-10-27 om 10.28.42

Thee

Bestanddelen in thee 

Theeliefhebber?! Ik alleszins wel. Vroeger absoluut niet maar sinds een vijftal jaar leerde ik dit drankje wel appreciëren. Eerst had ik er zoetstof bij nodig, nu helemaal niets meer.

Theeblaadjes worden verkregen van de theestruik, ook wel de Camelia sinensis genoemd. De theeblaadjes kunnen het hele jaar door geplukt worden. Dit wordt meestal handmatig gedaan, door vrouwen. Van deze struik wordt witte thee, groene thee, oolong en zwarte thee gemaakt. Deze bevatten cafeïne. 

Kruidenthee bevat geen blaadjes van de Camelia sinensis. Het is dus strikt gezien geen ‘thee’. Het is een aftreksel van gedroogde bladeren, bladstengels, bloemknoppen en dergelijke. Dit zijn bijvoorbeeld muntthee, kamillethee, rooibosthee en lindebloesemthee. Deze ‘thee’ bevat dus geen cafeïne. 

Thee bestaat uit:

Schermafbeelding 2022-10-27 om 10.33.04
  • Tannines; deze beïnvloeden de smaak, kleur en de structuur van je thee
  • Fluoride 
  • Mangaan; dit is een mineraal
  • Flavanoïden; dit is een pigmentstof 

Goed voor de gezondheid?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat thee goed is voor onze gezondheid omdat het:  

  • De kans op een beroerte verkleint 
  • De bloeddruk verlaagt
  • De kans op diabetes verkleint (dit enkel bij groene en zwarte thee)
Aanbeveling

De aanbeveling voor echte thee is dezelfde als die voor koffie: probeer je aan de richtlijn te houden van maximum 4 kopjes thee per dag (125 ml). Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Beperk het aantal kopjes dan tot maximum 2 per dag. Infusies (kruidenthee's, fruitthee's,...) kan je eigenlijk vrij gebruiken.

Thee gemaakt van de blaadjes van de Camelia sinensis bevatten cafeïne  (witte thee, groene thee, oolong en zwarte thee) en worden daarom best niet door kinderen gedronken. Kruidenthee, welke geen cafeïne bevat, kan wel door kinderen gedronken worden. 

Schermafbeelding 2022-10-27 om 10.35.33

Soep

Voordelen soep 
  1. Soep is ideaal om je groente-inname op te krikken. Met een tas groentesoep heb je bij je lunch of als tussendoortje alvast wat groenten op.
  2. In soep kan je je restjes kwijt. Je kan er bijna alles in kwijt waardoor je minder verspilt. 
  3. Met soep krijg je ook vocht binnen.
  4. Je kan soep inzetten als tussendoortje, je kan het eten als lunch samen met volkoren brood en wat beleg, maar je kan er ook meteen een maaltijdsoep van maken (als je er ook een eiwitbron aan toevoegt). 
  5. Soep kan je meal preppen. Maak het in grote hoeveelheden en vries het in. Dan moet je het enkel nog ontdooien als je er zin in hebt. Ideaal voor op momenten dat je weinig tijd hebt. 
Richtlijnen soep

 Als je zelf soep maakt, kan je rekening houden met volgende richtlijnen:

  • Gebruik maximaal 1 blokje bouillon per liter water
  • Gebruik minstens 400 gram groenten per liter water

Als je soep koopt in de winkel, kan je rekening houden met volgende richtlijnen:

  • <40 kcal/100ml
  • <0.75g zout/100ml 
Schermafbeelding 2022-10-27 om 10.37.24
Poedersoep of instantsoep

Poedersoep (= instantsoep) ontstaat na verschillende industriële processen. Zout en andere additieven zorgen voor de kleur, smaak, geur en een langere houdbaarheid. Het bevat weinig tot geen groenten. Of het gezond is? Niet echt. Het is alleszins geen meerwaarde. Zie het niet als een alternatief voor verse soep.

Welke warme drank drink jij het liefst?

Liefs,

Kimberly

IMG_9058_jpg 2
Geplaatst in: Blog

2 gedachten over “Warme dranken. Welke zijn oké?”

Reacties zijn gesloten.