Winterse heerlijke soep

Winterse heerlijke soep gevuld vol seizoensgroenten december!

Ingrediënten

  • 1 bloemkool (roosjes)
  • 1 pastinaak (blokjes) 
  • 1 ui (grof gehakt)
  • 2 teentjes look, grof gehakt
  • 1 blaadje laurier
  • 2 liter groentenbouillon
  • verse tijm 
  • enkele takjes verse tijm
  • enkele hazelnoten, grof gehakt
  • Peper en zout 
  • plantaardige olie naar keuze
Zonsondergang Kleuren Instagram Post (5)

Bereiding

Oven voorverwarmen op 200 graden. Verspreid de bloemkool, pastinaak, ui en look over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie, peper en zout. Rooster de groentjes 25 à 30 minuten in de oven, tot de bloemkool een bruin kleurtje heeft. Houd enkele stukjes van de geroosterde bloemkool opzij voor de afwerking. Voeg de geroosterde groenten in een grote pot samen met en een blaadje laurier toe. Giet de bouillon erbij en laat de soep 15 minuten pruttelen. Verwijder het laurierblaadje en mix de soep glad. Is de soep te dik? Voeg dan wat extra water toe. Breng de soep op smaak met flink wat peper en zout. Werk de soep af met extra stukjes geroosterde bloemkool, verse tijm en wat hazelnootjes. 

Extra weetjes

Wist je al dat soep boordevol vitaminen mineralen en vezels zit? Ze zorgt dus ook voor een positief effect op de werking van bijvoorbeeld de darmen, de cholesterol, bloedsuikerspiegel. 

Drink een tasje soep voor je maaltijd, je zal je verzadigt voelen en minder snel honger krijgen en dus minder snel naar (ongezonde) snacks zult grijpen. De koolhydraten die je na je soep zal eten zullen trager opgenomen worden. Je vermijdt zo een suikerpiek waardoor er geen vetopslag zal plaatsvinden in het lichaam. 

Ook een gezonde keuze als tussendoortje. 

Welke groenten eet ik nu het best???

'EAT THE RAINBOW'

De kleur van de groente is belangrijk en heeft te maken met fytonutriënten. Unieke voedingsstoffen die alleen in eetbare planten, groenten en fruit zitten. Bekende groepen zijn chlorofyl, curcumine, carotoïden en flavoïden. Elke kleur heeft zijn eigen unieke fytonutriënt met unieke functie - en dat is precies de reden waarom je het beste alle kleuren van de regenboog kunt eten. Deze unieke voedingsstoffen beschermen ons tegen allerlei invloeden van buitenaf. Fyotonutriënten versterken namelijk het immuunsysteem. Zie het dus als een waanzinnig cadeau van de natuur. 

 

Voor deze soep: 

De uienfamilie is goed voor het hart en bevat allicine, ontstekingsremmend en vol antioxidanten en flavonoïden. Bron van vezels, mineralen, vitamine B6 en kalium.

De hazelnoten en keuze van plantaardige olie zorgen voor de bijdrage van de onverzadigde vetzuren, en die heeft het lichaam nodig voor een cholesterol in evenwicht.