
Welke soorten bestaan er?
Pure chocolade
Staat ook wel gekend als zwarte chocolade en bestaat voor minstens 35% uit droge cacaobestanddelen. Verder bevat deze soort 18% cacaoboter en suiker. Hoe hoger het cacao gehalte, hoe puurder de chocolade, maar ook hoe bitterder de smaak. Dit komt doordat er dan minder suiker aan wordt toegevoegd.
Melkchocolade
Deze soort is zoeter van smaak en bevat minstens 25% droge cacaobestanddelen, cacaoboter, melkpoeder en suiker.
Witte chocolade
Deze variant bevat geen cacaopoeder waardoor men wel eens zegt dat dit geen “echte” chocolade is. Witte chocolade wordt gemaakt op basis van melkpoeder, suiker en cacaoboter. Dit laatste ingrediënt is nog steeds afkomstig van de cacaoboon en daarom mag deze soort wel als chocolade worden benoemd.
Ruby chocolade
Het is een nieuwe, nog niet zo vaak voorkomende chocoladesoort gekenmerkt door een lichtroze kleur en fruitige smaak. In tegenstelling tot de andere drie soorten bevat de ruby chocolade minstens 47% droge cacaobestanddelen, melkpoeder en geen cacaoboter.

Chocolade en gezondheid
Er wordt weleens beweerd dat chocolade goed is tegen hart- en vaatziekten, het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van sportprestaties en het stimuleren van de hersenen.
Echter is daar geen wetenschappelijk bewijs voor. De voordelen zijn namelijk te klein zijn om een meetbaar gezondheidsverschil te meten en ze wegen ook niet op tegen de nadelen.
Veel zogenaamde gezondheidsvoordelen worden toegeëigend aan de flavanolen aanwezig in pure chocolade. Echter is dit gehalte in de meeste soorten onvoldoende hoog. Er bestaan specifieke varianten met een verhoogd flavanolengehalte zoals rauwe chocolade. Inname vanaf 200 mg flavanolen per dag zou bijdragen aan behoud van de elasticiteit van de bloedvaten wat zorgt voor een goede bloedcirculatie.
Chocolade bevat ook de stimulerende stoffen theobromine en cafeïne. Deze verhogen onze aandachtigheid, maar slechts in beperkte mate.
Eén ding dat men wel weet is dat de pure variant componenten bevat die stressverlagend zijn. Hierdoor wordt de serotonineproductie gestimuleerd (ook wel het gelukshormoon genoemd) waardoor ons stressniveau daalt.
Welke soort is nu het gezondst?
Chocolade blijft een erg bewerkt product rijk aan verzadigde vetten, toegevoegde suikers en energie. Deze kunnen bij een te hoge consumptie zorgen voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een toename in gewicht.
Tip 1: hoe puurder, hoe beter
- De “gezondste” keuze is pure chocolade met een hoog cacaogehalte
- Kies een soort met minstens 70% cacao. Dit staat altijd aangegeven op de verpakking in procent.
- Hoe hoger het cacaogehalte, hoe minder suiker en calorieën.
- Chocoladesoorten op basis van zoetstoffen (bv. maltitol) kunnen ook af en toe. Overdrijf niet in hoeveelheid om winderigheid en een laxerend effect te vermijden.

Tip 2: kies zo onbewerkt mogelijk
- Kies puur cacaopoeder (zonder toevoegingen) in bereidingen zoals gebak, pudding, havermout en chocolademelk.
- Voeg rauwe cacaonibs toe aan granola’s, gebak of yoghurt voor extra smaak.
Mijn advies?
Geniet zeker af en toe van jouw favoriete soort chocolade, welke soort dan ook, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van. Eet ook best maximaal 30 gram per dag om een te hoge inname aan lood en cadmium te vermijden.
Wist je dat…
...de eerste chocolade enkel werd gedronken onder de vorm van chocolademelk?
... je maar liefst 150 paaseitjes moet eten om 1 kilogram aan te komen? Wees dus niet te streng voor jezelf en geniet af en toe van jouw favoriet.