Zaden- en pittenbrood

Kies voor volkoren ! 

Volle granen, denk maar aan volkorenbrood, havermout, bruine rijst en volkorenpasta. Zijn rijk aan voedingsvezels en nuttige voedingstoffen. Dat kan niet gezegd worden van hun witte varianten. Die zijn geraffineerd wat betekent dat bepaalde delen van de graankorrel - de kiem en zemel zijn weg gezeefd. Wat overblijft is witte bloem. Veel minder vezels en nuttige voedingsstoffen dan volkorenbrood dus. Wist je al dat alle witte producten ook in volkoren variant bestaat? 

Weetje: heeft bruin brood evenveel vezels? Niet altijd! Kies voor volkoren met >50% volle granen. Vraag ernaar bij de bakker.

Recept voor een zaden- en pitten brood

Ingrediënten: 

  • 150g havervlokken
  • 130 g zonnebloempitten
  • 100g lijnzaad
  • 60g gehakte hazelnoten
  • 20g pompoenpitten
  • 20g chiazaad
  • 20g psylliumschillen
  • 1 theelepel zout
  • 2 el honing
  • 3 el plantaardige olie
  • 350 ml warm water
Zonsondergang Kleuren Instagram Post (6)

Bereiding

Meng alle ingrediënten en dek het deeg af: laat het minimaal 2uur staan. Doe het deeg in een bakvorm van 22cm lang. Als je vorm langer en korter is, moet je wellicht de tijd en temperatuur een beetje aanpassen. Bak het brood 30 minuten op 180graden en 40 minuten op 200 graden. 

Belangrijk: laat het afkoelen voordat je gaat snijden, anders verkruimelt het brood! Na afkoeling is het stevig en sappig.