Nieuwe energie voor je goede voornemens

Nieuwe energie voor je goede voornemens: Hoe ze echt vol te houden

We doen het allemaal: zodra een nieuw jaar begint, maken we goede voornemens. Hoe vaak hoor je op 1 januari niet: “Dit jaar ga ik er echt werk van maken – meer sporten en die paar kilo’s kwijtraken!” Maar wat maakt een goed voornemen nu echt goed? En hoe zorg je ervoor dat je het ook daadwerkelijk volhoudt? Hier zijn enkele praktische tips om je voornemens dit jaar echt te laten slagen.

 

1. Begin wanneer jij er klaar voor bent

Het nieuwe jaar starten met goede voornemens lijkt vanzelfsprekend, maar dat hoeft niet. Begin pas wanneer jij je er echt klaar voor voelt, of dat nu in februari, juni of zelfs november is. Het belangrijkste is dat jij gemotiveerd bent.

Content IG deel 2 vierkant (21)

2. Kies voornemens die voor jou waardevol zijn

Voor wie maak je je voornemens? Zorg ervoor dat ze uitgaan van jouw eigen waarden en doelen. Doe het niet om aan verwachtingen van anderen te voldoen, maar om jezelf beter te voelen en gezonder te worden. Een gezonde levensstijl is een cadeau aan jezelf, niet aan de buitenwereld.

3. Deel je voornemens met je omgeving

Door je voornemens te delen met vrienden, familie of collega’s, creëer je een gezonde sociale druk. Ze kunnen je steunen en motiveren, wat helpt om vol te houden. Vergeet zeker niet dat je het uiteindelijk voor jezelf doet. Check regelmatig bij jezelf in: “Is dit nog steeds wat ik wil? Haal ik er voldoening uit?”

4. Formuleer je voornemens positief

We hebben geleerd dat het beter werkt om te focussen op wat je wél gaat doen in plaats van wat je niet meer wilt doen. Een positieve formulering geeft een beter gevoel. Zeg bijvoorbeeld niet: “Ik ga niet meer meteen na mijn werk op de bank ploffen.” Maar zeg: “Ik ga na mijn werk een fijne wandeling maken.” Zo voel je je verrijkt in plaats van beperkt.

Content IG deel 2 vierkant (22)

5. Creëer herinneringen voor jezelf

Houd je doel levendig door jezelf regelmatig eraan te herinneren. Gebruik post-its met inspirerende boodschappen, stel herinneringen in op je smartphone, of zoek motiverende quotes. Kleine herinneringen helpen je om gefocust te blijven en je vooruitgang te zien.

6. Anticipeer op obstakels

Denk van tevoren na over wat je tegen zou kunnen houden. Noteer welke gevoelens, gedachten of fysieke signalen je kunnen afleiden van je doel. Door deze obstakels te herkennen, kun je ze later gemakkelijker aanpakken en vermijden.

7. Maak je doelen concreet

Vage voornemens werken zelden. Concretiseer je doelen zodat ze haalbaar en meetbaar worden. Zeg bijvoorbeeld niet: “Ik wil meer bewegen.” Maar zeg: “Ik ga elke week één keer een grote wandeling maken.” Hoe specifieker je doel, hoe groter de kans dat je het bereikt.

8. Geef jezelf de tijd

Het aanleren van nieuwe gewoonten kost tijd. Wees geduldig en geef jezelf de ruimte om je voornemen een vaste plek in je leven te geven. Consequent zijn helpt om je voornemen duurzaam te maken. Naarmate je de voordelen voelt, wordt het steeds makkelijker om vol te houden.

9. Beloon jezelf voor behaalde mijlpalen

Vier je successen, hoe klein ook. Elke stap vooruit is een overwinning. Beloon jezelf met iets leuks, zoals een boek, een ontspannende dag of een lekker gezond gerecht. Dit motiveert je om door te gaan.

image0

10. Wees flexibel en pas je aan

Soms loopt het leven anders dan gepland. Wees niet te streng voor jezelf als je een keer van je plan afwijkt. Evalueer en pas je doelen aan waar nodig. Flexibiliteit helpt je om je voornemens vol te houden zonder onnodige stress.

11. Zoek een buddy

Een voornemen volhouden gaat vaak makkelijker met een "buddy". Zoek iemand met dezelfde doelen en motiveer elkaar. Samen werken aan je voornemens kan leuker en effectiever zijn dan alleen.

Veel succes met je goede voornemens! Onthoud: het is een investering in jezelf.

Liefs, Kimberly