We doen het allemaal: we maken voor onszelf goede voornemens voor het komende jaar. Hoe vaak horen jullie op 1 januari: “Dit jaar ga ik er eindelijk eens werk van maken en ga ik meer sporten en enkele kilo’s verliezen!”. Maar wat zijn nu goede voornemens en hoe houden we ze het best vol?
1. Januari, start?!
Het is niet omdat er een nieuw jaar gestart is, dat jouw goed(e) voornemen(s) nu ook meteen moet(en) starten. Start hiermee wanneer jij je er klaar voor voelt, ook al is het februari/juni/november/…
2. Stel voornemens op die voor jou belangrijk zijn.
Maak voornemens die een waarde hebben voor jou en verander niet voor een ander. Ga geen gezondere levensstijl behouden om af te vallen en er zo beter uit te zien bij het uitgaan of voor je man. Ga een gezondere levensstijl aan om je beter te voelen en een gezonder lichaam te bekomen.
3. Deel je voornemen met de mensen rondom je.
Als zij je er dan nog eens op aanspreken, heerst er wat sociale druk. Deze druk kan ervoor zorgen dat je je voornemen des te meer volhoudt. Maar vergeet niet: je doet het voor jezelf en niet voor een ander! Bedenk dus regelmatig bij jezelf: “Is dit nog wat ik wil? Haal ik er voldoening uit?”
4. Maak er iets positief van!
Het is ons aangeleerd dat -iets niet meer doen- minder helpt dan -iets wel doen-. Je voornemens positief formuleren zal je een beter gevoel geven. Er wordt je niets afgenomen maar misschien zelf iets extra gegeven.
Zeg dus niet: “Ik ga dit jaar niet meer meteen na mijn werk in de zetel kruipen.”
Maar zeg: “Ik ga dit jaar na mijn werk meteen een wandeling maken.”
5. Creëer reminders voor jezelf!
Herinner jezelf eraan dat je bezig bent om je leven op een positieve manier om te gooien. Schrijf leuke post-its met leuke boodschappen of zet een herinnering op je GSM. Ook motiverende quotes kunnen hierbij helpen!
6. Bedenk op voorhand voor jezelf waar het eventueel mis kan lopen.
Schrijf op of bedenk welke gevoelens, gedachten of lichamelijke sensaties jou je van je doel weerhouden. Wanneer je deze voor jezelf al hebt bepaald, kan je achteraf makkelijker met deze moeilijkheden om.
7. Concretiseer je doelen.
Zeg niet: “Ik ga dit jaar meer bewegen.”
Maar zeg: “Ik ga dit jaar één keer per week een grote wandeling maken.”
8. Neem je tijd om aan je voornemen te werken
Het is belangrijk dat je een gewoonte maakt van je voornemen. Probeer dus een periode heel consequent te zijn met je voornemen. Doordat je je erna beter begint te voelen, zal je het ook langer volhouden.
Veel succes!
Liefs, Kimberly