Iedereen gaat wel eens graag op restaurant of gaat eten afhalen. Zeker nu in coronatijden! Maar lukt dit ook op een gezonde manier? Zeker wel! Lees hier hoe je dit het best doet.
Gezond op restaurant gaan/“uit eten" begint al thuis. Honger jezelf deze dag zeker niet uit! Je hebt hierdoor meer honger en zal dan al sneller een voor- en/of nagerecht extra nemen of een ongezondere keuze maken. Eet desnoods al een gezonde snack, zoals een kom soep, rauwkost of een stuk fruit, vooraleer te vertrekken naar het restaurant. Bekijk thuis de menukaart al eens en maak op voorhand een keuze. Zo laat je je niet leiden en kies je bewust.
In het restaurant zelf (of ook wanneer je uit eten gaat bij vrienden/familie) is het een kwestie van bewuste en gezonde keuzes te maken.
Op restaurant drinken we eens graag een glaasje. Beperk alcohol, dit bevat veel calorieën. Drink daarom maximum één alcoholisch drankje als aperitief en één glas bij het eten. Wissel voldoende af met water of light-frisdranken.
Probeer je tijdens je restaurantbezoek te beperken tot een hoofdgerecht. Wens je toch meer te eten? Kies dan voor een voorgerecht OF een nagerecht, niet beiden. Maak ook hier gezonde keuzes in.
Gezonde varianten van voorgerechten zijn:
- Soep
- Slaatje
- Carpaccio
- Tomaat met grijze garnalen (vraag voor saus apart)
- Mozzarella met tomaat
Gezonde varianten van nagerechten zijn:
- Fruit
- Sorbetijs
- Koffie of thee
Je kan ook een nagerecht delen met iemand.
Bij het kiezen van het hoofdgerecht kan je op het volgende kijken:
- Kies voor
- Gevogelte, vis of mager vlees
- Schaal- en schelpdieren: gegrild, gepocheerd of gestoomd
- Vegetarische gerechten
- Neem genoeg groenten! Let wel op voor sauzen die bij de groenten zitten. Vraag om de saus apart te serveren.
- De verleiding is groot maar laat de frietjes, kroketten en gratin even achterwegen (maar af en toe kan dat zeker eens!). Ga voor gekookte of gebakken aardappelen, puree, rijst of pasta. Bij de pasta kan je altijd vragen of ze geen volkoren variant in huis hebben.
Durf zeker te vragen! Vraag naar volkoren varianten van brood of pasta, naar een grotere portie groenten en een kleinere van puree, naar het apart serveren van de saus.
Blijf vooral genieten! Kies vooral welk gerecht jou voldoening geeft en kies niet voor een gezonder gerecht indien dit jou niet zou smaken. Ga zeker voor dat dessertje waar je al zo lang naar uitkijkt, zolang je maar met een goed gevoel van tafel komt.