Afslankthee en -koffie

We horen het meer en meer op sociale media, internet of tv: de afslankthee of -koffie. Zijn ze gezond? Verliezen we hier echt kilo’s mee?

Schermafbeelding 2020-10-20 om 15.50.59

Afslankthee of -koffie bevatten meestal verschillende kruiden. Deze kruiden zouden dan een positief effect moeten hebben op het gewicht. De thee en koffie claimen te zorgen voor een verhoogde vetverbranding, een verminderde eetlust en een verhoogd metabolisme. Deze claims zijn echter niet wetenschappelijk bewezen.

Veel van deze producten bevatten cafeïne, laxantia en/of diuretica. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat je vaker naar het toilet zal moeten. Het gewicht dat je verliest, bestaat dus enkel uit vocht. Je zal niets verliezen in vet als je enkel deze producten gebruikt. Ook op lange termijn zal je ook geen resultaat meer zien. Eens al het vocht weg is in je lichaam, zal je gewicht niet meer dalen. Dit kan ook leiden tot dehydratatie wat niet goed is voor het lichaam en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Het laxativum dat frequent voorkomt in de producten is Senna. Senna zal ervoor zorgen dat je darmen meer in beweging komen. Dit kan met zich meebrengen dat je krampen, pijn en diarree ervaart. Bij dagelijks gebruik kan je lichaam hieraan afhankelijk worden. Wanneer je er dan mee zou stoppen, kan dit problematisch zijn.

Schermafbeelding 2020-10-20 om 15.51.57

De soorten diuretica die zich bevinden in de thee en koffie zijn cafeïne, peterselie, hibiscus, netels, jeneverbes, … Ze stimuleren het lichaam om vocht en natrium uit te scheiden waardoor je dus vaker naar het toilet moet.

Schermafbeelding 2020-10-20 om 15.52.48

Pas dus zeker op met deze drankjes. Ze kunnen de gezondheid beschadigen en hebben geen enkel effect op onze vetmassa. Om een gezond gewicht te bekomen en dit te behouden, is het dus beter om gezonde eetgewoonten en een gezonde leefstijl toe te passen.

Geplaatst in: Blog