We doen het bijna allemaal wel eens: een lekker glas wijn bij de maaltijd of een fris pintje op café. Alcohol behoort bij velen tot een routine maar wordt toch beter in beperkte mate gedronken? Wat doet alcohol met je lichaam? Is het echt zo ongezond als er wordt beweerd?
Alcohol ontstaat door gisting van de suikers die van nature in granen en fruit zitten. De meest voorkomende vormen zijn bier, wijn en sterke drank. Hier in België wordt alcohol uitgedrukt in %. Dit geeft de hoeveelheid alcohol in mililiter weer per 100ml vloeistof. Bijvoorbeeld: in een glas wijn zit 10% alcohol. Dit wil zeggen dat in 100 ml wijn, 10 ml alcohol zit. Eén eenheid alcohol staat gelijk aan ongeveer 10g alcohol per glas.
Maar wat doet alcohol nu met ons lichaam op het moment dat we het drinken?
- Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen waardoor ons gedrag en onze gevoelens kunnen veranderen.
- Je concentratie en reactievermogen dalen.
- Je ziet en hoort minder scherp.
- Je zal sneller je evenwicht verliezen.
- Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect waardoor je gedehydrateerd kan geraken.
- Je slaapt veel minder goed. Je valt sneller in het diepste niveau van je slaap waardoor je vroeger wakker zal worden en minder snel terug in slaap zal vallen.
Het is belangrijk om niet te veel te drinken in één keer. Hoe groter de dosis, hoe meer uitgesproken de effecten zijn op langere termijn. Drink tussen elk glas alcohol een glas water en probeer al iets gegeten te hebben vooraleer je start met drinken. Zo zal de alcohol trager opgenomen worden door het lichaam.
En waarom is te veel en te vaak alcohol drinken niet goed op lange termijn?
- Er kan een hoge bloeddruk ontstaan waardoor er meer kans is op een beroerte of bepaalde soorten kanker.
- De lever vervet en ziekten van de lever kunnen optreden. De lever heeft belangrijke functies in ons lichaam. Zo zorgt deze voor de productie van belangrijke eiwitten, de productie en opslag van energie en de verwerking en afvoer van afvalstoffen. Als de lever vervet of er komen ziekten aan de lever, zal hij zijn functie niet meer optimaal kunnen uitoefenen.
- Het maagslijmvlies kan ontsteken. Je krijgt last van maagpijn, zuurbranden, een opgeblazen gevoel en oprispingen.
- Risico op hersenbeschadiging.
- Alcohol bevat daarbij ook veel energie. 1 gram alcohol bevat gemiddeld 7 kcal. Ons lichaam heeft deze energie niet nodig omdat alcohol geen voordelige functie heeft voor het lichaam. Het zorgt er zelfs voor dat andere energiebronnen zoals vetten niet meer worden aangesproken als energiebron. Vetten worden dan opgeslagen voor later en op termijn zal je gewicht stijgen. Alcohol verhoogt daarbij ook de eetlust en zorgt ervoor dat we de controle verliezen over hoeveel we eten.
Probeer je inname van alcohol zeker te beperken. Er wordt aangeraden (ouder dan 18 jaar. Onder wordt aangeraden beter niets te drinken) maximum 5, voor vrouwen, of 10, voor mannen, eenheden per week te drinken, verspreid over de hele week. Nog beter is om zeker 2 rustdagen per week in te lassen waar helemaal geen alcohol wordt op gedronken.
De Druglijn en de Stichting tegen Kanker bracht Tournée Minerale in het leven. Een actie waarin men zich kan inschrijven om in de maand februari geen alcohol te drinken. Het is een campagne die wil sensibiliseren omtrent de impact van alcohol. Wil jij de uitdaging ook aangaan? Lees meer info hierover op www.tourneeminerale.be.
Wanneer drinkt je beter absoluut geen alcohol?
- Wanneer je jonger dan 18 jaar bent
- Bij het nemen van sommige medicaties
- Als je je in het verkeer begeeft
- Voor, tijdens en na sportactiviteiten
- Voor en tijdens het werk. Zeker wanneer je in contact komt met machines ed.
- Bij zwangerschap
- Tijdens activiteiten waar je zeer alert moet zijn
Conclusie
In alcoholische dranken zit weinig voedzaam in voor het lichaam. Ben je ouder dan 18 jaar: af en toe één glas drinken, kan natuurlijk geen kwaad :-). Hierboven kon je lezen wat af en toe maximum betekend.
Hier vind je alvast een recept van een gezonde mocktail!