In de koudere maanden grijpen we al eens graag naar een stuk gebak. Helaas zijn de meeste heel suiker- en vetrijk en bevatten dus veel energie. Maar wat als er nu eens een variant bestond met minder suiker en vet?
Appeltaart met ricottavulling
Wat heb je nodig?
Voor de bodem
- 125g hazelnoten
- 125g havermoutmeel (je kan ook havermout zelf tot meel mixen)
- ½ el kaneel
- Een snuifje zout
- 2 eieren
- 60 ml arachideolie
Voor de vulling
- 200 g ricotta
- Citroenzeste
- 1 el honing
- Versgemalen peper
- 3 appels
- Citroensap
- ½ el kaneel
- Een handje rozijnen
- Een scheutje honing
Bereiding
De bodem
- Mix de hazelnoten tot meel en weeg 125 g af.
- Voeg het havermoutmeel, kaneel en zout toe.
- Doe er de eieren en olie bij en klopt tot een beslag.
- Neem een springvorm van 24cm en vet deze in met olie.
- Duw het deeg met vochtige handen in de vorm. Zorg ervoor dat je een mooie rechtopstaande rand hebt.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Zet 12 min. in een voorverwarmde oven op 180°C.
Vulling
- Doe de ricotta in een mengkom
- Rasp er de citroenzeste boven. Doe er de honing bij.
- Werk af met versgemalen zwarte peper.
- Snij de appels in dunne plakjes. Besprenkel met citroensap en kaneel.
Afwerking
- Haal de bodem uit de over en laat afkoelen.
- Verdeel het ricottamengsel over de afgekoelde bodem.
- Bestrooi met rozijnen en leg er de appelschijfjes op.
- Verdeel er de rest van het hazelnootmeel over.
- Werk af met de honing. Dit geeft een lekkere krokante toets. Zet 15 min. in de oven.
- Laat het smaken!
Pas wel op! Het is niet omdat de taart gezond is, dat het calorievrij is. Deze appeltaart bevat nog steeds wat vetten en suiker. Vervang daarom bijvoorbeeld twee tussendoortjes door één stuk (1/12) van deze taart. Je kan ook een stuk (1/8) van deze taart eten als ontbijt. Met één volledige taart komt je dan ook een tijdje toe. Zo bespaar je je ’s morgens tijd met je ontbijt klaar te maken. Een win-winsituatie dus!