Wat betekent nu "light" op mijn verpakking? En hoe light is light nu echt? Mag ik dat wel geloven? Lees het hier.
Wat zijn lightproducten?
De term ‘light’ mag gebruikt worden als er minstens 30% minder calorieën, vetten OF suikers in het product aanwezig is, in vergelijking met het oorspronkelijke product.
De term ‘light’ is een voedingsclaim en mag niet zomaar op de verpakking geplaatst worden. Het wordt gereglementeerd via de Europese wetgeving van voedingsclaims. Wanneer je het dus op de verpakking ziet staan, weet je zeker dat er minstens 30% minder calorieën, vetten OF suikers in aanwezig zijn, vergeleken met de oorspronkelijke variant. De producent is verplicht om op de verpakking aan te geven waarom het light is, zoals bijvoorbeeld ‘light -30% minder vet’.
Belangrijk is het woord ‘OF’; een lightproduct kan 30% minder suiker bevatten maar wel nog hetzelfde aantal calorieën en vetten (of omgekeerd). Er zijn drie mogelijkheden waardoor een product als ‘light’ mag worden gedeclareerd:
- Vermindering in hoeveelheid vet. Dit is het geval bij light chips, lightmayonaise en minarine
- Vermindering in hoeveelheid suiker. Dit is het geval bij lightfrisdrank. Om de zoete smaak te behouden wordt suiker geheel of gedeeltelijk vervangen door zoetstoffen.
- Verminderen in hoeveelheid vet en suiker. Dit wordt soms toegepast bij melkproducten, zoals een fruityoghurt op basis van magere of halfvolle yoghurt met zoetstoffen.
Voedingswaarden
Wanneer een product ‘light’ is doordat het suikergehalte met minstens 30% gedaald is, wordt (een deel van) de suiker vervangen door zoetstoffen.
Wanneer een product ‘light’ is doordat het vetgehalte met minstens 30% gedaald is, wordt het vet vaak vervangen door koolhydraten en eiwitten (dit is niet het geval bij kaas). Deze bevatten ook energie. Hierdoor bevat het product niet perse minder calorieën dan de oorspronkelijke variant. Light is dus niet gelijk aan caloriearm.
Hieronder een voorbeeld van het oorspronkelijk product van Lays chips en de light variant:
De lightchips bevatten 30% minder vet, maar wel meer koolhydraten dan de oorspronkelijke variant. Dit zorgt ervoor dat ze nauwelijks verschillen in calorieën.
Beide blijven dus calorierijke producten waardoor je het best niet te vaak eet.
Kiezen voor de lightvariant zal hier dus niet veel voordelen opleveren voor je gezondheid.
Kans op zoetgewenning en grotere porties
Zoet smakende lightproducten vergroten de kans op zoetgewenning. Je raakt gewoon aan een zoete smaak en dit vergroot het risico dat je je nadien laat verleiden door andere zoete producten. Ze onderhouden de drang naar zoet.
Heel vaak eten we meer van lightproducten omdat we denken dat het minder kwaad kan. Het (kleine) verschil in calorieën, vet en/of suiker dat er dan is, wordt op die manier al snel gecompenseerd. Ze doen ons meer eten.
Rode bol
Lightproducten zijn vaak afgeleiden van een oorspronkelijk product dat zich in de rode bol van de voedingsdriehoek bevindt.
Maar ja, de meeste lightproducten bevinden zich ook in deze rode bol van ultra-bewerkt voedsel.
Het gaat dan ook vaak om calorierijke producten die weinig of geen nuttige voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Wel veel suiker en/of vet.
Producten waarbij ‘light’ wel nuttig is
Bij zuivelproducten als kaas...
Bij lightkazen slaat de ‘light’ op het vetgehalte. Er zit dus 30% minder vet in dan in de oorspronkelijke variant. Tevens zijn hier geen extra koolhydraten aan toegevoegd. Zowel het vetgehalte als het totaal aantal calorieën zal lager liggen dan in de oorspronkelijke variant.
Bij frisdranken...
Bij lightfrisdranken slaat de ‘light’ op het suikergehalte. Er is geen suiker in aanwezig, wat wel het geval is bij de gewone variant. Dit maakt dat we onze suikerinname sterk gaan reduceren. Extra vet wordt hier niet aan toegevoegd, waardoor ook het aantal calorieën lager ligt. Opgelet: lightfrisdranken zorgen wel voor zoetgewenning.
Conclusie
Lightproducten kunnen een gezond alternatief zijn voor een gewoon product, zoals bijvoorbeeld bij zuivelproducten en frisdranken. Het is voordelig om bij deze producten te kiezen voor de light-variant.
Sommige lightproducten, zoals chips, bevatten minder vet maar wel meer koolhydraten en eiwitten waardoor het totaal aantal calorieën nauwelijks verschilt. Dit soort lightproducten zullen dus niet veel gezondheidsvoordelen opleveren. Controleer daarom het etiket van beide producten en vergelijk.
Let ook op dat je je portiegrootte van lightproducten niet vergroot. Dit kan ervoor zorgen dat je de voordelen teniet doet door er een grotere portie van te eten.
PS
Leer jij graag verpakkingen en claims zoals dit interpreteren als een echte PRO? Bekijk dan zeker mijn online cursus 'Master in verpakkingen lezen'.