De maand mei wordt vaak geassocieerd met groei, bloei en vruchtbaarheid. Het is immers de periode waarin alles uit de grond schiet! Mei vormt dan ook de overgang naar een rijker aanbod seizoensproducten waar we volop van kunnen genieten. Vandaag verdiep ik me graag in twee toppers van het seizoen: aardbeien en asperges ! Ben je ook benieuwd hoe deze producten jouw lichaam en geest kunnen voeden ?
Seizoensproducten kiezen
Heb je een lokale fruit- of groenteboer in de buurt ? Top ! Lokale seizoensproducten worden in ideale omstandigheden geteeld en hoeven geen lange rit af te leggen tot ons bord. Dat komt zowel onze smaakbeleving als het milieu (én onze portemonnee) ten goede. Het aspergeseizoen van eigen bodem duurt maar kort: van eind april tot eind juni. Reden te meer om er deze maand volop van te smullen. Voor aardbeien van bij ons hebben we gelukkig meer tijd: deze zijn tot in september beschikbaar.

Boost je lichaam
Asperges zijn heerlijk én gezond ! Zowel de groene als witte variant zijn namelijk arm aan calorieën en koolhydraten, ze bevatten veel vezels en zijn een bron van vitamine C en foliumzuur (vitamine B9). Ook aardbeien zijn rijk aan deze vitamines, leveren weinig calorieën en bovendien blijft hun gehalte aan suikers beperkt. Ideaal om je lichaam voedingsstoffen aan te brengen en zorgeloos te genieten!
Boost je geest: Geniet!
Eten mag een feest zijn ! Kies je favoriete seizoensgroenten of -fruit en verwen jezelf met een aantrekkelijke, voedzame maaltijd. Zo verzorg je zowel je lichaam als geest. Neem en gun jezelf de tijd om te eten en ervan te genieten. Proef hierbij met al je zintuigen: heb aandacht voor geur, kleur, textuur en smaak. Heb je bijvoorbeeld een schaaltje aardbeien klaargemaakt ? Wees je bewust van hun glans en helder rode kleur, hun zoete geur en sappige smaak. Asperges ? Pimp je bord met verse kruiden en kleurrijke kerstomaatjes (of zelfs aardbeien). Het oog wilt ook wat! Deze oefening helpt trouwens ook bij het bereiken van een gezond eetpatroon.
Genieten: Extra Tips
Wil je graag van de maaltijd een klein geluksmomentje maken, dan vind je hierbij nog extra tips:
- Haal onnodig materiaal van de eettafel weg. Dit brengt meer rust tijdens het eten.
- Zorg wel voor een aantrekkelijke eettafel, bijvoorbeeld met een tafellaken, placemats of servies die je leuk vindt. Zet ook eens een bloemetje op tafel, wat dacht je van een boeketje meiklokjes deze maand ?
- Zorg dat je je (voedzame) maaltijden ook lekker vindt: bereid de ingrediënten op een manier die jou smaakt.

- Vermijd afleiding van gsm of televisie om met aandacht te kunnen eten. Zet bijvoorbeeld het raam open en luister ‘s morgens naar het gefluit van de vogels, of eet eens buiten bij mooi weer!
Weetjes bij de bereiding van asperges en aardbeien
Heb je weinig tijd ? Kies dan voor groene asperges. Deze hoef je, in tegenstelling tot de witte soort, niet te schillen. Bovendien zijn ze vaak iets dunner en hoef je ze iets minder lang te koken.

Was aardbeien kort onder water, laat ze uitlekken en verwijder pas daarna het kroontje. Als je dat eerder doet, zuigen ze veel water op en verliezen ze veel van het aroma.
Combineer je deze twee seizoenstoppers graag in eenzelfde maaltijd ? Ga dan voor een slaatje asperges en stukjes aardbei ! Een voorbeeld vind je hier .