De Nutri-Score, een voedingslabel dat je helpt bij het maken van gezondere keuzes in de winkel. Handig! Maar wat is het juist en hoe kan het je helpen? Dit kom je hieronder te weten.
Wat is de Nutri-Score?
De Nutri-Score is een voedingslabel dat voor het eerst in Frankrijk ingevoerd werd en sinds augustus 2018 ook in België gebruikt wordt.
De Nutri-Score maakt het, voor jou als consument, mogelijk om op een snelle manier een indruk te krijgen van de voedingswaarden van een product. De evenwichtigheid van het product wordt in 1 oogopslag weergegeven aan de hand van een letter met bijhorende kleur. Dit helpt je om het product te beoordelen en om een gezondere voedingskeuze te maken.
Het label is een combinatie van een bepaalde letter met een bijhorende kleur. Het gaat van een donkergroene A (gezond) naar een donkerrode E (ongezond).
Voedingsmiddelen met een donkergroene A zijn te verkiezen. Voedingsmiddelen met een donkerrode E zijn niet verboden in een gezond voedingspatroon maar zijn wel te beperken.
Het label is terug te vinden op de voorzijde van de verpakking van alle verwerkte voedingswaren en alle niet-alcoholische dranken.
Weetje
De Nutri-Score is het eerste voedingslabel waarvoor aangetoond is dat het consumenten effectief helpt om gezondere voedingskeuzes te maken in de winkel.
Hoe bepaalt men de Nutri-Score?
Bij het bepalen van de Nutri-Score (de letter met de bijhorende kleur) wordt er rekening gehouden met een aantal ‘beperkende elementen’ en een aantal ‘gunstige elementen’.
De beperkende elementen (= dit zijn de ‘negatieve’ eigenschappen van het voedingsmiddel) zijn:
- Calorieën
- Verzadigd vet
- Suiker
- Zout
De gunstige elementen (= dit zijn de ‘positieve’ eigenschappen van het voedingsmiddel) zijn:
- Vezels
- Eiwitten
- De aanwezigheid van groenten, fruit, noten en peulvruchten in het voedingsmiddel
Op basis van deze elementen wordt er een totaalscore gegeven aan het product. Deze score varieert tussen -15 (beste) tot +40 (minst goede). Deze totaalscore wordt herleid naar een letter met zijn bijhorende kleur en wordt op de voorkant van de verpakking van het product geplaatst.
Waarom de Nutri-Score?
De Nutri-Score is een hulpmiddel voor het vergelijken en beoordelen van de voedingskwaliteit van producten binnen eenzelfde voedingscategorie. Je kan de Nutri-Score dus zeker gebruiken om voedingsmiddel met elkaar te vergelijken, maar vergelijk dan enkel voedingsmiddelen uit dezelfde voedingscategorie.
Vergelijk bijvoorbeeld de Nutri-Score van verschillende soorten broodbeleg met elkaar om te kijken welke de gezondste keuze is. Het is niet aan te raden om de Nutri-Score van verschillende koeken te vergelijken met de Nutri-Score van verschillende soorten broodbeleg. Blijf dus binnen dezelfde categorie.
Opgelet
De Nutri-Score houdt geen rekening met een aantal (belangrijke) factoren, namelijk: de bereidingswijze, de portiegrootte en de onverzadigde vetten. Hierdoor zijn er bepaalde voedingsmiddelen waarbij de Nutri-Score een fout beeld geeft over de voedingskwaliteit van dat voedingsmiddel.
Enkele praktijkvoorbeelden:
Olijfolie, wat een goede keuze is qua vetstof, krijgt Nutri-Score C. Dit komt doordat er bij het toekennen van de totaalscore geen rekening gehouden werd met de slechts kleine portie die ervan gebruikt wordt. Ook werd er geen rekening gehouden met de aanwezigheid van de onverzadigde vetten (= goede vetten). Hierdoor geeft de Nutri-Score een fout beeld over de voedingskwaliteit van olijfolie.
Deze diepvriesfrieten krijgen Nutri-Score A. Dit komt omdat de Nutri-Score geen rekening houdt met de bereidingswijze. De Nutri-Score A werd dus eigenlijk toegekend aan de diepgevroren aardappelen die nog niet gefrituurd werden. Indien de Nutri-Score rekening zou houden met het feit dat deze aardappelen nog de frituur in moeten, zou het een hele andere score krijgen.
Hou dit steeds in je achterhoofd wanneer je tijdens het winkelen de Nutri-Score hanteert om de kwaliteit van de voedingsmiddelen te beoordelen.
Conclusie
De Nutri-Score is een handig hulpmiddel om voedingsmiddelen uit eenzelfde voedingsgroep met elkaar te gaan vergelijken. Dit kan helpen bij het maken van een gezondere voedingskeuze tijdens het winkelen.
Hou wel rekening met het feit dat er met bepaalde factoren geen rekening gehouden werd bij het bepalen van de Nutri-Score, waardoor sommige voedingsmiddelen (zoals de diepvriesfrieten hierboven) een score krijgen die een fout beeld geeft.