Op een warme zomerdag kan ik me voorstellen dat je eerder zin hebt in een fris ontbijt dan in een warm. Smoothiebowls zijn dan altijd een goede keuze. Ze zijn gezond, ze zien er fantastisch uit en ze zijn echt verrukkelijk! Je kan bijvoorbeeld op maandag/zondag perfect smoothiebowls maken voor 3 dagen, zo ben je iets langer op je gemak 😊 Doe de toppings er wel pas op als je ze opeet. Smakelijk!
Benodigdheden:
- Fruit: je zal zowel vers fruit (toppings) als diepvriesfruit (smoothie) nodig hebben. Kies het fruit/de fruitcombinatie die jij het liefst hebt. Hieronder vind je wel al enkele receptideetjes.
- Yoghurt: ook hier kan je vrij kiezen. Griekse yoghurt maakt het iets zwaarder, terwijl plantaardige yoghurt het weer wat lichter maakt. Mijn persoonlijke favoriet voor smoothiebowls: de alpro vanille!
- Banaan: ik zet deze niet onder fruit, omdat je de banaan altijd zal nodig hebben om de toffe structuur van de smoothiebowl te verkrijgen. Voor mensen die geen banaan lusten: geen probleem, door de toevoeging van allerlei fruit, is het heel moeilijk om nog te proeven dat er banaan in zit.
- Toppings: hier kan je vrij in kiezen, mijn persoonlijke favorieten zijn amandelschilfers, chiazaad, hennepzaad, een beetje bruine chocolade, aardbeien en druiven! Ook granola wordt soms gebruikt als topping!
Recept 1: creatie van de stagiaire (Justine Busschaert)
Ingrediënten (3-4 smoothiebowls)
- 1 grote pot alpro vanille yoghurt
- 300 g bosvruchten (diepvries)
- 2 rijpe bananen
Toppings (per smoothiebowl):
- 5 g chiazaad
- 5 g hennepzaad
- 10 g amandelschilfers
- 40 g aardbeien
- 20 g melkchocolade
Bereiding:
Blend de yoghurt, bosbessen en bananen samen in een grote pot en verdeel over 3 of 4 kleinere kommetjes. Bewaar deze in de frigo, liefst afgesloten om verkleuring van de bananen tegen te gaan. Haal op de ochtend dat je een smoothiebowl wilt eten deze uit de frigo en doe alle toppings erop! Smakelijk!
Recept 2: Groene smoothiebowl
Ingrediënten (2 porties):
- 2 bananen
- 1 eetrijpe avocado
- 100 g spinazie
- 1 tl gemberpoeder
- 250 g magere kwark
Toppings (per smoothiebowl)
- 1/2 mango
- 2 el pompoenpitten
Bereiding:
- Doe de avocado, banaan, spinazie, gemberpoeder en kwark in de blender. Verdeel over 2 potjes.
- Snijd de mango in stukjes. Verdeel hem over de kommen samen met de pompoenpitten.
Recept 3: Açai smoothie bowl
Ingrediënten (2 porties):
- 2 bananen
- 200 g bevroren açaipulp (of 2 eetlepels açaipoeder) ➔ te koop bij verschillende natuurvoedingswinkels
- 200 ml amandelmelk
Toppings (per smoothiebowl)
- 20 g muesli
- 10 g kokosrasp
- 50 g frambozen
- 50 g blauwe bessen
- 10 g cacaonibs
Bereiding
- Doe de bananen, bevroren açaipulp en amandelmelk in een blender. Verdeel over 2 potjes.
- Doe de toppings op de smoothiebowls.