Aperitieven, het zit zo geankerd in onze cultuur. Vaak associëren we het met gezellig samenzijn, ontspanning en feest. Maar of het nu gaat om alcoholische of niet-alcoholische drankjes, vaak is hun samenstelling zoals hun suikergehalte of het effect op onze eetlust nog onvoldoende gekend. In onderstaand artikel probeer ik je wegwijs te maken in de verschillende opties en aandachtspunten.
De oorsprong van aperitieven
Er zijn aanwijzingen dat het drinken van een drankje (aperitief) voor de maaltijd reeds zijn oorsprong vindt in de Griekse oudheid. ‘Aperitief’ is dan ook afgeleid van het Latijnse ‘aperire’, wat openen betekent. Dit verwijst naar de oorspronkelijke functie van het aperitief: het opent een maaltijd en stimuleert de eetlust door activatie van bepaalde hersencellen. Vandaag de dag is deze functie op de achtergrond gekomen en aperitieven we vooral uit gezelligheid of om speciale gelegenheden te vieren.

Waarom heeft alcohol zo’n invloed op ons gewicht ?
Naast het feit dat alcohol de eetlust stimuleert, en we dus onbewust méér eten, zijn alcoholische dranken vaak erg energierijk. Dit komt zowel door de suiker die aan alcoholische dranken wordt toegevoegd als door de alcohol zelf: 1 gram alcohol levert 7 kilocalorieën aan ons lichaam, dit is bijna 2 keer meer dan 1 gram suiker. Bovendien voel je met alcohol minder remmingen, wat het moeilijker maakt om naar je lichaam te luisteren en voor gezonde voeding te kiezen.
Moet ik mijn aperitief dan schrappen ?
Af en toe en bewust voor een aperitief kiezen moet natuurlijk kunnen. Bepaal voor jezelf op welke momenten alcohol kan en wanneer je het liever laat staan.
Wens je een doordachte keuze te maken ? Ga voor een drank dat laag in suiker zit en niet te hoog in alcoholpercentage: een droge witte (of rosé) wijn, schuimwijn (cava/champagne/crémant) of gewoon biertje. Vermijd zoete cocktails (bv. mojito), deze zijn vaak gemaakt met siropen, frisdranken, fruitsap of extra (riet)suiker. Laat ook zoete, sterke dranken (Aperol, Campari, likeuren, Martini, Porto,...), sterk bier of fruitbieren geen eerste keuze zijn.

Wat met alcoholvrije alternatieven ?
Alcoholvrij is tegenwoordig hip ! Rekening houdend met de nadelige effecten van alcohol op onze gezondheid en hersenen, is alcoholvrij sowieso een betere keuze. Of het daarom ook minder calorierijk is, is een andere vraag. Veel alcoholvrije aperitieven bevatten nog een pak suiker. Etiketten lezen is de boodschap ! Bekijk het aantal koolhydraten en vergelijk het met frisdrank om een inschatting te kunnen maken: limonade en cola bevatten +- 10 g suiker per 100 mL. Sommige alcoholvrije dranken worden tegenwoordig met kunstmatige zoetstoffen gezoet (bv. Gordon’s gin 0,0%) en bevatten zo een verwaarloosbare hoeveelheid suiker en calorieën.
Wat met mijn klassieke Gin Tonic?
Sommige sterke dranken zoals Gin en Rum bevatten géén suiker, maar gezien hun hoog alcoholgehalte zijn ze wel erg calorierijk. Wees zuinig met de hoeveelheid Gin (of Rum) en leng goed aan met een light of zero frisdrank/tonic.
Tot slot
Kies bewust wanneer, hoeveel en wat je drinkt. Balans is steeds de sleutel tot een goed evenwicht tussen gezondheid en verwennerij. En vooral, geniet van het moment en het gezellig samenzijn!