Een gezonde boekentas/rugzak

Jaja… Het is terug zover! Morgen is het 1 september (alweer een jaar voorbij?!). Langs de ene kant brengt dit meer ritme en structuur aan in onze dagelijkse routine maar langs de andere kant worden onze dagen ook opnieuw als drukker ervaren. Graag voorzien we voor onze kinderen (en ook voor ons zelf natuurlijk) een ‘gezonde’ boekentas/rugzak. Maar hoe beginnen we hier nu aan? Hoe ziet een gezonde boekentas er juist uit? Kijk hieronder voor enkele tips (ook goed voor volwassenen ;)) waar je als ouder zelf kan voor zorgen.

Belangrijk! Bekijk, of bespreek, wat de “regels” op school zijn. Waterdagen, fruitdagen, geen snoep, voorziening van soep of warme maaltijd door de school zelf,… Probeer hier rekening mee te houden of bespreek dit met de school.

Allereerst: een gezonde boekentas, ziet er voor elk kind anders uit en kent geen regels. Elk kind eet andere dingen graag en vindt andere zaken leuk. Bespreek telkens met je kind wat hij/zij wilt eten en mee zou hebben. Laat je kind telkens kiezen tussen 2-3 zaken: “Welk fruit wil je graag mee? Ik heb appel, aardbeien en banaan?”. Zo maak je gezond eten, extra aantrekkelijk door het te personaliseren 😀 .

Voorzie een gezonde drank:

 • Maak gebruik van een hervulbare fles met als voorkeur water. Drinkt je kind toch niet zo graag water, dan kan je hieraan eventueel een schijfje citroen/sinaasappel toevoegen.
 • Ongezoete melkdranken kunnen eventueel ter afwisseling
 • Spring zuinig om met vruchtensappen (veel verborgen suiker) en/of gesuikerde melkdranken (vb chocomelk).
 • Vermijd frisdranken (ook light en zero = niet goed voor de tanden en gewoontes) en sportdranken.
IMG_4886
IMG_4859

Voorzie een gezonde brooddoos:

 • Neem brood als basis. Verkies volkorenbrood (tenzij je kind dit nu echt niet graag eet natuurlijk!) omwille van het vezelgehalte. Afwisselen in broodsoorten is zeker oké om kinderen alle smaken te leren kennen. Snij het brood eventueel dagelijks in een ander vormpje en maak gebruik van 2 kleuren brood (volkoren-meerganen, volkoren-wit,…) om het extra leuk te maken.
 • Margarine smeren helpt voor de aanbreng van essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines. Verkies hier een margarine met maximum 1/3 van het totale vet aan verzadigde vetzuren.
 • Varieer in beleg: eens gevogelte, kaas (jonge, smeer, schijfje mozzarella,…), hesp, ei, of werk ook eens met plantaardige belegsoorten: 100% pindakaas, groentespreads, fruit in schijfjes,…
 • Een extra portie groenten erbij maakt het pallet nog kleurrijker en smakelijker. Dit kan je zowel tussen de boterham stoppen (schijfje komkommer, radijzen,…) als er naast aanbieden. Ik stop de groenten in een apart potje omdat mijn kinderen dit zo liever hebben.
 • Maak het af en toe nog leuker door een broodbrochette (stukjes brood, beleg en groenten op een stokje) of een volkoren toast te maken of vul een volkoren wrap, maak een volkoren pasta slaatje, … Een stukje volkoren stokbrood, een volkoren pistolet of ongesuikerde bruine sandwiches kunnen af en toe ter afwisseling (het mag ook wel eens wit zijn hoor!).
 • Laat je kind zelf zijn/haar brooddoos kiezen en/of versieren. Gezond eten, is nog leuker in een volledig gepersonaliseerde brooddoos 😀 .
IMG_4875

Voorzie gezonde tussendoortjes:

 • Geef dagelijks minstens één stuk fruit mee. In zijn geheel of reeds in stukken gesneden (voor kleuters en lagere schoolkinderen). Varieer hierin zoveel mogelijk.
 • Een fruitsalade, of een fruitbrochette, maakt fruit eten extra plezierig (voor de moeilijke fruitetertjes onder ons of gewoon eens als verrassing/afwisseling)
 • Groenten zijn ook oké. Voeg hier dan een rijstwafel of volkoren boterham aan toe.

 

 • Een koek hoort er wel eens bij. Voorkeur voor een droge (en vezelrijke granen-) koek of rijstwafel.
 • Een portie ongezouten nootjes/ gedroogde vruchten kan ter afwisseling.
 • Eens een ongezoet melkproduct (natuuryoghurt, platte kaas,..) maar hou rekening met de temperaturen en de regels van de school.
 • Vermijd snoep en chocolade. Hou dit voor speciale gelegenheden.
 • Traktaties op school? Verras eens met fruit en groenten (zie sites onderaan voor extra inspiratie).

Extra tips:

 • Ik steek, op speciale dagen, een extra boodschap in de kinderen hun brooddoos. Omdat het kleuters zijn, is dit meestal een hartje (gemaakt van kaas of uitgeprikt uit brood :D). Maar als je kinderen kunnen lezen, kan dit ook een felicitatie zijn, een succesbriefje, een mopje,…
 • Zorg voor een herbruikbare drinkfles, brooddoos, fruitdozen en koekendoos. Zo moet je geen aluminiumfolie gebruiken.
 • Tegenwoordig vindt je in verschillende winkels koelelementen in mini formaat. Ideaal om in de brooddoos te steken op warme dagen.

Kijk voor extra inspiratie (ook goed voor volwassenen!) eens op volgende sites:

 

Waarschijnlijk zijn er nog heel wat sites en ideeën. Post gerust een reactie hierop en inspireer nog andere mensen :)!

Veel succes, moed en plezier aan alle kinderen en ouders! Een eerste schooldag is elk jaar toch wel weer spannend!

Liefs,

Kimberly

Ps: wil je graag nog wat extra gepersonaliseerd advies? Twijfel niet me te 'contacteren' of maak een 'afspraak'.

IMG_4861
Geplaatst in: Blog

3 gedachten over “Een gezonde boekentas/rugzak”

 1. Super ! Nu weet ik wat ik zoal kan aanbieden aan ons poppemieke als ze in november begint met het school. Nu stel ik me wel de vraag hoe ik het allemaal in de schooltas ga krijgen ?

  1. Dank je voor je leuke reactie!
   Dat lukt hoor 😀 hou morgenvroeg mijn facebook- en/of instagrampagina in het oog! Je gaat zien, dat dat allemaal nog vrij compact kan en dat die “kleine” rugzakjes nog veel aan kunnen 😀

Reacties zijn gesloten.