Winterdipje? Hoe komt dit?

Het herfstseizoen is aangebroken. De bomen verliezen hun bladeren en de dieren bereiden hun winterslaap voor. De dagen worden korter en ’s avonds is het sneller donker. Ook wij geraken in een soort van “winterslaap” in deze periode. We voelen ons minder fit, zijn sneller moe. Maar waarom gebeurt dit in de herfst/winter en minder in de zomer? En wat is de impact hiervan op onze eetgewoontes?

Schermafbeelding 2020-10-13 om 12.41.59

Een winterdip wordt veroorzaakt doordat het overdag minder licht is. De zon gaat sneller onder en komt later op. Onze biologische klok verandert hierdoor. Ook speelt melatonine een belangrijke rol bij het ontstaan van een winterdip.

Melatonine is een hormoon dat van nature in het lichaam aanwezig is. Veel melatonine zal ervoor zorgen dat we in slaap vallen. Het wordt geproduceerd uit serotonine wat wordt geremd door licht dat invalt op onze ogen. In de winter is het langer donker en zal er meer melatonine aangemaakt worden. We zijn dus sneller slaperig en hebben minder energie.

Serotonine is een neurotransmitter en heeft invloed op onze stemming, slaap, emotie en eetlust. Serotonine zal ervoor zorgen dat als we eten de maag uitrekt en wanneer de maag voldoende uitgerekt is, zal het informatie sturen naar je hersenen dat de maag vol zit en het tijd is om te stoppen met eten.

Wanneer het dus langer donker is en er minder licht invalt op onze ogen, zal de productie van melatonine uit serotonine niet geremd worden. Hierdoor zal er meer melatonine zijn en minder serotonine. We zijn sneller moe, hebben minder energie en hebben meer eetlust.   

Schermafbeelding 2020-10-13 om 12.41.46

Omdat we minder energie hebben en door de hogere eetlust, zullen we sneller grijpen naar vet- en suikerrijke voeding. De suikerrijke voeding gaat ons hierbij zeker niet helpen. Deze gaat wel snel energie geven maar dit is maar van korte duur en we geraken in een nog lagere dip. De vetrijke voeding bevat veel energie en kan ervoor zorgen dat we in gewicht bijkomen als we er te veel van zouden eten.

Een hulpmiddel om de winterdip tegen te gaan, zou dus zijn om gezond te eten. Serotonine wordt geproduceerd uit tryptofaan. Dit is een essentieel aminozuur en kunnen we uit de voeding halen. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten waardoor eiwitrijke producten goede bronnen zijn. Bronnen van tryptofaan zijn:

Schermafbeelding 2020-10-23 om 09.58.50
Schermafbeelding 2020-10-23 om 09.59.46

Omdat we ook meer moe zijn en ons misschien minder goed voelen, gaan we ook compenseren met voeding. Wanneer we een slechte dag hebben, grijpen we al snel naar iets suiker- en/of vetrijk. We willen dit lege gevoel vullen en onszelf geruststellen. Vroeger werd ons daarbij ook steeds aangeleerd dat als we ons slecht voelen, we best iets eten. Gevallen op de speelplaats als kind? Dan maar een snoepje om te kalmeren.

Enkele tips tegen een winterdip:

  1. Ga overdag eens naar buiten. Het licht zal ervoor zorgen dat de productie van melatonine wordt geremd. Je wordt hier echt wakker van. Combineer dit eventueel met wat beweging. Een wandeling in het bos of een ochtendloopje in het dorp. Daarbij helpt de beweging ook tegen een winterdip.
  2. Eet gezond! Zoals hierboven verteld werd, kan een gezonde voeding helpen tegen een winterdip.
  3. Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Het positieve benoemen zal een winterdip tegengaan!
  4. Plan de komende week leuke momenten in. Verwen jezelf door naar een wellness te gaan of door eens lekker op restaurant te gaan/te eten (want met de corona toestanden is dit wat moeilijker geworden).
  5. Niet alleen wekelijks plannen maar ook dagelijks plannen is belangrijk. Zorg ervoor dat je dagelijks een moment van ontspanning hebt. Dit kan je eventueel combineren met een luchtje te gaan scheppen buiten. Twee vliegen in één klap!
  6. Ga vroeg genoeg slapen en verstoor je nachtrust niet. Leg voor het slapengaan de GSM ver weg.
Geplaatst in: Blog