Verzadigde- en onverzadigde vetten

Omdat het van 20-26 september 'week van het hart' is, koos ik er voor om een blog te schrijven rond verzadigde en onverzadigde vetten. Wat zijn het? Wat doen ze? Waar zitten ze in? Lees het hier.

Vet is opgebouwd uit vetzuren. Vet is steeds een mengeling van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Ook wel verzadigd- en onverzadigd vet genoemd. Binnen de verzadigde- en onverzadigde vetten, bestaan er dan ook weer tal van soorten vetzuren. De ene meer essentieel (=lichaam kan dit niet aanmaken en heeft dit nodig), dan de andere.

Verzadigd vet

Verzadigd vet zit vooral in dierlijke producten, koek en gebak. Het gaat de LDL-cholesterol (= slechte cholesterol) in ons bloed doen stijgen. Bij een teveel, kan dit het risico op hart-en vaataandoeningen verhogen doordat deze niet goed zijn voor onze bloedvaten.

Waar zit verzadigd vet allemaal in?

Verzadigd vet volledig vermijden, kan praktisch niet. Dit omdat dit in kleine hoeveelheden ook in voedzame voedingsmiddelen zit. Grote hoeveelheden verzadigd vet, vind je in volgende producten:

  • Vetrijk vlees
  • Orgaanvlees
  • "Goei" boter: hoe harder je vetstof, hoe meer verzadigde vetten er in zitten!
  • Koeken
  • Snoepen
  • Gebak
  • Volle melkproducten
  • Vette kazen
  • Chocolade
  • Palm- en kokosolie (vaste plantaardige vetsoorten)
  • Bladerdeeg
  • ...
Content IGfacebook (16)

Onverzadigd vet

Onverzadigde vetten, of ook wel de goede vetten genoemd, zorgen er voor dat je LDL-cholesterol (=slechte cholesterol zal zakken en je goede cholesterol in je bloed, HDL-cholesterol, zal stijgen. Deze verlagen dus je risico op hart-en vaataandoeningen. Onverzadigd vet levert ook essentiële vetzuren aan. Dit wil zeggen: vetzuren die het lichaam nodig heeft en niet zelf kan aanmaken.

Content IGfacebook (18)

Producten met veel onverzadigde vetzuren zijn:

  • Noten en zaden
  • Plantaardige vloeibare oliën
  • Vloeibare bak-en braadproducten
  • Margarines
  • Vis: vooral vette vis
  • Avocado

Naar je gezondheid toe: probeer zoveel mogelijk om verzadigd vet te wisselen in onverzadigd vet!

Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Ook de verhouding tussen je LDL en HDL cholesterol is van belang voor dit risico. Ook al heb je bijvoorbeeld veel LDL cholesterol, het is enorm belangrijk dat je dan niet al het vet gaat verwijderen uit je voeding maar vooral het verzadigde vet gaat omzetten in onverzadigde vetten want deze helpen pas echt om je LDL-cholesterol in je bloed te doen zakken en de HDL-cholesterol te doen stijgen :D. Jaja! Ook vet is "broodnodig"! Maar dan wel de juiste vetten!

Zo kan je bijvoorbeeld:

  • plantaardige vetten gebruiken ipv dierlijke vetten
  • magere melkproducten verkiezen boven de vette soorten
  • magere kaas verkiezen boven de vette varianten
  • wat meer vis eten en minder vlees
  • af en toe noten eten ipv koeken
  • ...
Content IGfacebook (19)

Extra tip!

Een hele grote en belangrijke tip: Hoe vloeibaarder je vetstof is (wanneer deze bijvoorbeeld uit de frigo komt of op kamertemperatuur), hoe meer onverzadigde vetten er in je vetstof zitten! Hoe vaster je vetstof, hoe meer verzadigde vetten :).

Denk bijvoorbeeld aan arachideolie. Deze is volledig vloeibaar, dus bevat veel onverzadigde, goeie, vetten.

Ander voorbeeld: de goei melkerij boter (of ook bij kokosvet zo!). Deze komt zodanig hard uit de frigo dat je hem amper kan uitsmeren = bevat veel verzadigde, slechte, vetten.

Hop naar een goede gezondheid zou ik zeggen! 🙂

Ontvang je graag maandelijks mijn tips en weetjes? Of word je graag op de hoogte gehouden van nieuwtjes? Schrijf je dan zeker in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Liefs,

Kimberly