8 feiten en fabels rond voeding&dieet

Dagelijks lees je wel eens iets over voeding. Het is moeilijk om een onderscheid te maken tussen wat wel en wat niet klopt. Lees hieronder acht feiten en fabels over voeding die ik momenteel het meest aan bod hoor komen.

Stelling één: Door te eten na 20u, kom je bij 

FABEL.

Het gaat om hoeveel je eet en niet om wanneer je eet. 

De evolutie van je gewicht doorheen de tijd is afhankelijk van je energie-inname ten opzichte van je energiebehoefte. Er kunnen zich drie situaties voordoen: 

  • Je energie-inname is gelijk aan je energieverbruik, dan blijft je gewicht stabiel 
  • Je energie-inname is groter dan je energieverbruik, dan kom je bij in gewicht
  • Je energie-inname is kleiner dan je energieverbruik, dan verlies je gewicht 

Je zal dus in gewicht bijkomen wanneer je totale dagelijkse energie-inname hoger ligt dan je dagelijkse energiebehoefte. Dit is onafhankelijk van het uur waarop je deze energie opneemt. Dus ja, ook na 20u blijft ons lichaam calorieën verbranden!

Het is wel zo dat als we moe worden, we sneller grijpen naar suikerrijke voeding en we de verleiding moeilijker kunnen weerstaan. Wanneer je dan ’s avonds laat begint te snacken is de kans wel groter dat je je dagelijkse energiebehoefte zal overschrijden, waardoor je dus wel zal bijkomen in gewicht. Maar dit heeft niet te maken met het eten na 20u, wel met het overschrijden van je energiebehoefte. 

Stelling twee: Verse groenten zijn gezonder dan ingevroren groenten

FABEL.

Er wordt aanbevolen om dagelijks minstens 250 gram groenten te eten. Dit kan zowel vers als ingevroren zijn. Ingevroren groenten zijn minstens even  gezond dan de verse variant. 

Wanneer je verse groenten koopt in de winkel, zijn deze al enkele dagen geoogst. Bovendien kan het zijn dat je ze ook nog enkele dagen in je frigo bewaard. Dit maakt dat er al veel vitaminen en mineralen verloren zijn gegaan vooraleer je de groenten consumeert. 

 Diepgevroren groenten daarentegen worden na de oogst zo goed als onmiddellijk ingevroren. Ze zijn dus heel vers op het moment dat ze ingevroren worden. Dit vriesproces zorgt ervoor dat de cellen nauwelijks beschadigd raken waardoor de vitaminen en mineralen behouden blijven. Hierdoor bevatten ingevroren groenten zelfs meer vitaminen en mineralen dan verse groenten. 

Schermafbeelding 2022-04-30 om 15.16.48

Je doet dus niets verkeerd met het eten van diepgevroren groenten. Het is gezond, ze dragen bij aan je dagelijkse groente-inname en bovendien kan het heel handig zijn wanneer je weinig tijd hebt.

Stelling drie: Biologische producten zijn altijd gezond 

FABEL.

Een product dat voor minstens 95% uit biologisch geteelde producten bestaat, is een biologisch product. 

Schermafbeelding 2022-04-30 om 15.18.11

Biologisch staat niet perse gelijk aan gezond. Zo zijn biologische koekjes, biologische chips of biologische frisdranken niet gezonder dan de niet-biologische varianten. Ze zijn dan wel gemaakt van biologisch geteelde producten maar bevatten nog steeds veel suikers en/of vetten. Het is dus niet zo dat alle biologische producten automatisch ook gezond(er) zijn. 

Stelling vier: Plantaardige oliën zijn altijd beter dan dierlijke 

FABEL.

Vloeibare plantaardige oliën worden verkregen door de persing van vruchten en zaden. Ze bevatten meestal, in tegenstelling tot dierlijke vetten, minder verzadigd vet (= slechte vetten) en meer onverzadigd vet (= goede vetten). Dus ja, plantaardige oliën zijn vaak beter voor onze gezondheid dan dierlijke vetten.

Opgelet: Er zijn wel twee uitzonderingen: palmolie en kokosolie. Deze leveren het hoogst aantal verzadigde vetten aan van alle plantaardige vetsoorten. Soms zelfs meer dan bepaalde dierlijke vetsoorten. Het is dus niet aangetoond dat deze plantaardige vetsoorten beter zijn dan dierlijke vetsoorten. 

Het gebruik van palmolie en kokosolie is zeker niet verboden. Wel kan er voor dagelijks gebruik beter gekozen worden voor een andere plantaardige vetstof met minder verzadigd vet en meer onverzadigd vet, zoals olijfolie. 

Stelling vijf: Honing, agave- en ahornsiroop zijn gezonde alternatieven voor suiker 

FABEL.

Er zijn veel ‘alternatieve suikers’ op de markt. Dit zijn suikers die afkomstig zijn van een andere bron dan suikerriet of suikerbiet, zoals bijvoorbeeld honing, palmsuiker, kokosbloesemsuiker en stropen en siropen zoals agave- en ahornsiroop. 

Of deze alternatieve suikers gezonder zijn dan de klassieke suiker? Niet echt. De voedingswaarden van suiker en al deze alternatieven verschillen nauwelijks. De ene soort is dus niet beter dan de andere. In de onderstaande tabel kan je zien dat de voedingswaarden slechts een klein beetje van elkaar verschillen. 

Weergave per 100 gram. 

Schermafbeelding 2022-04-30 om 15.19.44

Suiker en de alternatieve suikers zijn een mengeling van enkelvoudige koolhydraten, ook wel de snelle suikers genoemd. Het is een bron van energie voor ons lichaam. Alle soorten worden ook op dezelfde manier verteerd en opgenomen in het lichaam; ze worden heel snel opgenomen en leveren daardoor snel energie. Ze worden niet enkel snel opgenomen maar worden ook weer snel afgebroken waardoor de bloedsuikerspiegel veel pieken kent. 

Toegevoegde suikers zijn niet verboden in een gezond voedingspatroon, maar je kan ze wel best beperken. Dit geldt dus voor suiker maar ook voor de alternatieve suikers als honing, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, agavesiroop, ahornsiroop, dadelsiroop, etc. 

Schermafbeelding 2022-04-30 om 15.20.33

Stelling zes: BMI zegt alles over je gezondheid 

FABEL.

Bij de Body Mass Index wordt er gekeken naar de verhouding tussen je gewicht en lengte. Dit is al jarenlang een veel toegepaste methode om overgewicht te bepalen. Wie een BMI uitkomt tussen 18.5 en 25 zou een gezond gewicht hebben. Een BMI vanaf 25 wordt beschouwd als overgewicht. Dit is wat de BMI ons verteld, maar is dit betrouwbaar en zegt dit alles over je gezondheid? 

Nee!

De Body Mass Index houdt enkel rekening met je gewicht en lengte. Het houdt geen rekening met je lichaamssamenstelling zoals je vetmassa, je spiermassa en het vochtgehalte in je lichaam. 

Hieronder twee voorbeelden waarbij iemand een hoger BMI kan hebben, maar er eigenlijk geen sprake is van een te hoge vetmassa: 

  • Onder invloed van hormonen of medicatie kan het zijn dat je lichaam veel vocht vasthoudt. Dit maakt dat je zwaarder bent en je BMI ook hoger ligt. 
  • Spieren wegen meer dan vet. Mensen met een (hele) hoge spiermassa zullen hierdoor ook meer wegen, met gevolg dat hun BMI ook hoger zal liggen. 

De BMI zegt dus zeker niet alles, het geeft wel een eerste indruk van iemands gewicht. Maar het is belangrijk om de BMI te combineren met de resultaten van andere metingen zoals de buikomtrek, de spiermassa en de vetmassa. 

Stelling zeven: De zuurte van een pompelmoes of citroen bevordert de vetafbraak

FABEL.

Vele mensen denken wel eens dat de zuurte van een pompelmoes of een citroen zou helpen bij het verbranden van lichaamsvet. Dit is niet het geval. Er is geen enkel bewijs dat de zuurte van deze sappen helpt om af te vallen. 

Je kan zeker wel het sap van een pompelmoes of citroen toevoegen aan je water om extra smaak te geven. Het kan je helpen om meer water te drinken maar niet om sneller of meer af te vallen. 

Schermafbeelding 2022-04-30 om 15.22.59

Stelling acht: Door het drinken van koffie droog ik uit

FABEL.

Schermafbeelding 2022-04-30 om 15.24.35

Heb je wel eens het gevoel dat je na het drinken van een tas koffie sneller moet plassen? Dat kan! 

Koffie voorziet je lichaam, net zoals andere dranken, van vocht. Cafeïne in de koffie zorgt voor een stimulatie van de nieren waardoor vocht het lichaam sneller zal verlaten. Je zal dus niet meer moeten plassen, wel sneller. Je verlies dus niet meer vocht door het drinken van een kopje koffie enkel sneller. 

Van welke stelling sta jij het meest versteld?

Geplaatst in: Blog